Terug naar alle artikelen

Psychologische flexibiliteit

Psychologische flexibiliteit: dit is het en zo vergroot je het

Psychologische flexibiliteit zorgt ervoor dat je op een flexibele manier met situaties, gedachten en gevoelens om kunt gaan.

Het houdt in dat je met je volle bewustzijn in het huidige moment aanwezig bent, je openstelt voor wat er gebeurt en daarbij handelt naar jouw normen en waarden. Vind jij het lastig om met tegenslagen om te gaan? Zou je graag wat meer veerkracht willen? Dan is deze blog iets voor jou! Met onderstaande tips vergroot je je psychologische flexibiliteit.

Word emotioneel stabieler

Hoe reageer jij als je je baan verliest, er bij je ingebroken wordt of als je relatie uitgaat? Het is logisch dat je je op zo’n moment niet goed voelt. Toch is het natuurlijk wel de bedoeling dat je na een tijdje jezelf weer oppakt en het leven langzaam weer op de rails krijgt. Sommige mensen vinden dat echter erg moeilijk. Bij deze mensen ontbreekt het aan psychologische flexibiliteit: het vermogen om sterk en positief te blijven als het even tegenzit. Gelukkig bestaan er wel degelijk manieren om emotioneel stabieler te worden, bijvoorbeeld door:

  • -regelmatig te sporten;
  • -een dagboek bij te houden;
  • -te mediteren;
  • -minder verwachtingen te hebben;
  • -je te omringen met de juiste mensen;
  • -regelmatig even stil te staan bij alles waar je dankbaar voor bent.

Accepteer je gevoelens

Je gevoelens accepteren: dat is makkelijker gezegd dan gedaan! Veel mensen proberen negatieve gevoelens te vermijden. Dit doen ze bijvoorbeeld door extreem hard te werken, te gaan drinken of op een andere manier afleiding te zoeken. Dit geeft op de korte termijn misschien een goed gevoel, maar op de langere termijn werkt dit averechts. Hoe fijn zou het zijn als je naast de positieve gevoelens, ook de negatieve kunt accepteren? Dat geeft een hoop rust!

Hoe pak je dat aan?

Het accepteren van je gevoelens doe je niet zomaar eventjes: hier is durf, aandacht en geduld voor nodig. Het is de kunst je bewust te worden van wat je allemaal voelt, ook als het om onaangename gevoelens gaat. Sta even bij de betreffende emotie stil en wacht tot het voorbij is, zonder dat je probeert deze weg te drukken. Dit vergt wat oefening, maar je zult zien dat het na een tijdje steeds makkelijker gaat!

Bekijk je gedachten van een afstandje

Kun jij niet stoppen met nadenken of blijf je maar piekeren? Eigenlijk kost je dat alleen maar veel tijd en energie. De meeste gedachten die we hebben zijn niet heel nuttig. Stoppen met denken is natuurlijk geen optie, maar we kunnen wel leren anders naar onze gedachten te kijken. Je hoeft niet alles te geloven wat je denkt! Bekijk je gedachten eens van een afstandje en bepaal vervolgens wat je ermee gaat doen.

Schrijf je gedachten op

Heb je regelmatig gedachten als ‘ik ben niet goed genoeg’, ‘waarom overkomt mij dit’, of ‘ik mag geen fouten maken’? Schrijf deze gedachten dan eens op. Het is goed om te onderzoeken waarom je denkt zoals je denkt en of de gedachten die je hebt wel reëel zijn. Hierdoor leer je je gedachten minder serieus te nemen, waardoor ze minder invloed hebben op je gevoel.

psychologische-flexibiltieit

Je psychologische flexibiliteit vergroten

Het vergroten van je psychologische flexibiliteit doe je niet zomaar even. Het is niet makkelijk om alles wat op je pad komt te accepteren. Bovenstaande tips helpen je wel om hier steeds beter in te worden. Je vergroot er langzaam aan je psychologische flexibiliteit mee, waardoor jij voortaan veerkrachtiger in het leven staat! Zou je hier graag een handje bij geholpen willen worden? Bekijk onze mogelijkheden bij Hoofdpersoon Coaching

Deze blog delen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Andere blogs

Goed genoeg ouderschap

Goed genoeg ouderschap

Terug naar alle artikelen De vijf liefdestalen Wat is ‘goed genoeg’ ouderschap? De term “goed genoeg ouderschap” verwijst naar een opvoedingsstijl waarin ouders streven naar

Read More »
de vijf liefdestalen

De vijf liefdestalen

Terug naar alle artikelen De vijf liefdestalen Hoe jouw liefdestaal je relatie kan versterken! Liefde is een universeel concept, maar de manier waarop we liefde

Read More »
Hoe ongezond is stress

Is stress ongezond?

Terug naar alle artikelen Is stress ongezond? Stress is goed! Oke, hier ben je het misschien niet direct mee eens, en dat hoeft ook niet.

Read More »