Hoe krijg je meer zelfvertrouwen?

  1. Home
  2. /
  3. Kennisbank
  4. /
  5. Coaching
  6. /
  7. Hoe krijg je meer zelfvertrouwen?

Wat is zelfvertrouwen?

Zelfvertrouwen is de mate waarin je vertrouwen hebt in je eigen kunnen. Het is een toestandsbeeld en situatieafhankelijk. Iedereen wordt weleens overvallen door een gebrek aan zelfvertrouwen. Dit is heel normaal. We kennen ook allemaal wel een situatie waarbij we vol vertrouwen waren, terwijl op een andere dag de moed ons in de schoenen zakt.

Zelfvertrouwen is wat anders dan je zelfbeeld. Een zelfbeeld is vaak stabieler over tijd en minder situatieafhankelijk. Het is dus algemener. Een algemene weerspiegeling van hoe jij jezelf ziet en beoordeelt. Een afweging van kenmerken, talenten, kwaliteiten, valkuilen, krachten en eigenaardigheden. De afweging is niet altijd, of vaak niet, logisch. Het is meestal een kwestie van gevoel.

Zelfvertrouwen en zelfbeeld houden wel verband. Mensen met een overwegend negatief zelfbeeld (zoals bijvoorbeeld: ik ben waardeloos, lelijk, dom, incapabel etc.) ervaren minder zelfvertrouwen in situaties.

Hoe krijg je meer zelfvertrouwen

Online cursus 'Versterk je zelfvertrouwen'

  • Het kan erg vervelend zijn om weinig zelfvertrouwen te ervaren en vaak onzeker te zijn. Wil jij je zelfvertrouwen vergroten en energie steken in een leven waarin jij zeker bent? Onze psychologen hebben een online cursus ontwikkeld waarbij alle ingrediënten (en meer) uit onderstaand recept uitgebreid aan bod komen. Kijk snel verder op de cursuspagina. 

Hoe krijg je meer zelfvertrouwen? De ingrediënten!

Hieronder zie je het recept met ingrediënten om meer zelfvertrouwen te ontwikkelen in jouw leven!

1) Een flinke dosis zelfwaardering!

Zelfvertrouwen heeft alles te maken met zelfwaardering en eigenwaarde; jezelf waarderen en respecteren, los van het feit of je iets goed kunt. Voldoende zelfwaardering legt de basis voor een gezonde dosis zelfvertrouwen. Voor de zekerheid: hiermee bedoelen we niet dat je jezelf dagelijks op de borst moet kloppen. Het gaat om een realistisch beeld van jezelf.

2) Een kilo positieve ervaringen

Het zelfbeeld is belangrijk bij zelfvertrouwen. Hoe positiever het beeld van jezelf, hoe gemakkelijker je zelfvertrouwen ontwikkelt. Je zelfbeeld bestaat onder andere uit de (positieve) ervaringen uit het verleden en de waarde die je eraan geeft. Daarbij is het belangrijk dat je al je positieve ervaringen opmerkt en onthoudt. Door er aandacht aan te geven vergroot je de waarde van de ervaring.

3) Herhalend blijven roeren in de pan!

Als iets een keer lukt zal iemand met weinig zelfvertrouwen dit af doen als ‘geluk’ of een ’toevalligheid’. Als het tien keer lukt is het al lastiger om dit te doen. Hoe vaker je iets doet, hoe meer zelfvertrouwen je zult hebben. Denk aan iets kleins zoals bijvoorbeeld de route naar je werk. Bij de eerste keer zoeken kijk je vaak naar de route of lees je goed de straatbordjes. Na verloop van tijd gaat het automatisch en zonder bij na te denken. Je hebt er volledig vertrouwen in gekregen! Zo werkt het ook met andere situaties, zoals een presentatie geven, je mening geven of grenzen stellen. 

4) Grote snuf zelfacceptatie

Zelfvertrouwen bestaat ook uit de overtuiging dat fouten maken mag en dat je niet perfect hoeft te zijn. Iedereen heeft minder goede kanten en eigenschappen. Niks gaat vlekkeloos in het leven. Ben je in staat om dit steeds meer te accepteren, dan zal het vertrouwen in jezelf toenemen. De kans dat het ‘gewoon goed’ gaat is namelijk veel groter dan de kans op perfectie.

1-op-1 coaching Hoofdpersoon

Wil jij aan de slag met jouw zelfvertrouwen, maar spreekt een online cursus je niet aan? Of wil je dit combineren met 1-op-1 coaching om extra verdieping aan te brengen? Onze psychologen die de cursus hebben ontwikkeld werken ook als coach in onze praktijk (of via beeldbellen). Bekijk via onderstaande knop onze coaching aanbod.

zelfvertrouwen vergroten

Veelgestelde vragen / FAQ

Het eerlijk antwoord is nee. Het is geen gemakkelijke opgave. Wij geloven er echt in (en zien dit ook terug in de dagelijkse praktijk) dat wanneer er structureel en consequent aan zelfvertrouwen word gewerkt het zeker mogelijk is om het flink te vergoten. Kan je hier wel wat hulp bij gebruiken? Bekijk dan de cursuspagina.  

Huh? wat een rare vraag. Ja dat dachten wij eigenlijk ook. Maar volgens de zoekopdrachten van google wordt dit regelmatig gevraagd. Zelfvertrouwen is niet te koop! Behalve wanneer er wordt bedoeld: het is een investering om het te vergroten 🙂

×