Imaginaire Exposure

  1. Home
  2. /
  3. Kennisbank
  4. /
  5. Behandelvormen
  6. /
  7. Imaginaire Exposure

Wat is Imaginaire Expoure?

Imaginaire exposure therapie is een vorm van (traumagerichte) cognitieve gedragstherapie. Deze vorm van therapie wordt vaak gebruikt bij de verwerking van ingrijpende gebeurtenissen, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een Posttraumatische stressstoornis (PTSS)

Bij imaginaire exposure ga je de ingrijpende gebeurtenis steeds opnieuw, tot in detail, doorlopen. Dit doe je met je ogen dicht en je vertelt de gebeurtenis in tegenwoordige tijd, alsof je daar (in het traumatische moment) weer bent. De therapeut helpt je zoveel mogelijk details van de gebeurtenis naar boven te krijgen door gerichte vragen te stellen naar gedachten, gevoelens en sensaties. Ook wordt er een geluidsopname gemaakt, zodat je deze tussen de sessies door herhaaldelijk kunt luisteren.

Imaginaire exposure

Wat is het effect van Imaginaire exposure?

Door jezelf steeds opnieuw bloot te stellen aan de ingrijpende gebeurtenis en aan de nare gevoelens die daarmee samenhangen, zal de intensiteit van de nare gevoelens afnemen. Dit noemen we ook wel desensitisatie. Je brein gaat weer begrijpen dat het nu veilig is. Hierdoor nemen de klachten zoals herbelevingen, nachtmerries en prikkelbaarheid af en nemen gevoelens van controle en veiligheid toe.

Imaginaire Expoure: psycholoog in Almere

Onze psychologen in Almere hebben ruime ervaring met Imaginaire Exposure bij trauma. Neem gerust contact op om te kijken wat wij voor je kunnen doen op dit gebied. Kijk ook eens bij onze andere behandeling bij trauma: EMDR.

Wil je meer weten over de verschillende behandeling bij psychotrauma, waaronder Imaginaire Exposure? Bekijk dan ook eens de zorgstandaarden rondom trauma.

×