EMDR

Wat is EMDR?

EMDR, Eye Movement Desensitization and Reprocessing, is een zeer succesvolle kortdurende therapie voor het verwerken van een traumatische gebeurtenis. Bepaalde gebeurtenissen kunnen diep ingrijpen in het leven van mensen. Een groot deel van de getroffenen ‘verwerkt’ deze ervaringen op eigen kracht. Bij anderen ontwikkelen zich psychische klachten. Vaak gaat het om herinneringen aan de schokkende gebeurtenis die zich blijven opdringen, waaronder angstwekkende beelden (herbelevingen, flashbacks) en nachtmerries. Andere klachten die vaak voorkomen zijn schrik- en vermijdingsreacties. Men spreekt dan meestal van een‘posttraumatische stress-stoornis’ (PTSS). Dit zijn klachten die zijn ontstaan als direct gevolg van een concrete, akelige gebeurtenis, waarbij het denken eraan nog steeds een emotionele reactie oproept. Deze klachten kunnen succesvol worden behandeld met EMDR. De insteek hierbij is dat de negatieve invloed van de ervaren trauma’s worden gecorrigeerd en van hun emotionele lading worden ontdaan. Bij Hoofdpersoon Zorg in Almere hebben wij meerdere psychologen die de behandeling aanbieden. Onze therapeuten worden opgeleid door Verenig EMDR Nederland.

EMDR Almere

Bij Hoofdpersoon Zorg in Almere hebben wij meerdere psychologen die deze traumabehandeling aanbieden. Onze therapeuten worden opgeleid door Verenig EMDR Nederland. De psycholoog helpt je in de behandeling om de sessies voor te bereiden door er uitleg over te geven, maar ook om de juiste traumatische herinnering(en) te selecteren. Wil je persoonlijk advies? Neem dan gerust contact met ons op.

Voor een enkele sessie EMDR wordt minimaal 45 minuten gepland. De behandelaar kan je hierbij adviseren. Een EMDR therapie traject varieert van duur door verschillende redenen. Bij de ene persoon werkt de therapie bijvoorbeeld sneller dan bij de andere persoon. Daarnaast wordt er soms gewerkt aan één traumatische gebeurtenis en soms aan meerdere. Voor een enkel trauma kan soms één behandelsessie al voldoende zijn om de nare symptomen van een trauma te stoppen. Gemiddeld genomen zijn tussen de één en drie sessies nodig voor voldoende effect op een traumatische herinnering. 

De meeste mensen ervaren EMDR als een vrij intensieve therapie. Dit is ook niet zo vreemd: samen met de behandelaar werk je namelijk aan traumatische herinneringen. Het doel van de behandeling is om de herinneringen te ‘desensitiseren’ en het verwerkingsproces verder op gang te brengen. Desondanks voelen mensen zich geregeld na de therapie onrustig, emotioneel (instabiel), vermoeid of ‘uit evenwicht’. Meestal duurt dit gelukkig maar een paar dagen. Verder is het goed om te beseffen dat EMDR in zekere zin het geheugen beïnvloedt. Soms komen er herinneringen omhoog, waarbij er niet met zekerheid gesteld kan worden wat de betrouwbaarheid hiervan is . EMDR kan daarom nooit als ‘waarheidsvinder’ worden ingezet. 

Een goede voorbereiding bij EMDR is belangrijk. Weet wat er ongeveer gaat gebeuren tijdens de behandeling (bekijk alvast bovenstaande video’s). Jouw belangrijkste taken zijn: spanning en emoties toelaten en specifieke elementen van de herinnering actief houden in het werkgeheugen.

De behandelaar heeft hierin ook een belangrijke rol en geeft uitleg over deze punten. Verder bepaal je samen met de behandelaar de zogeheten ’targets’ (meest beperkende of belastende traumatische herinneringen). 

Tot slot kan het fijn zijn om iemand in je omgeving (partner, vriend of familieled) op de hoogte te stellen van wat je gaat doen. Je kan dan om steun kan vragen als het nodig is!

Hoe werkt EMDR?

Bekijk hieronder ervaringen van andere cliënten